Potwierdzone badaniami właściwości prozdrowotne miodu

Działanie lecznicze miodu, od wieków stosowanego w medycynie ludowej, jest coraz lepiej dostrzegane przez współczesną naukę.
Article Image

Miód składa się w 95–98% z węglowodanów, przede wszystkim z cukrów prostych (60–70%), z których główne to glukoza i fruktoza. Na pozostałe 2-5% składają się m.in. aminokwasy, w tym szczególnie cenna leucyna, oraz enzymy.

Najważniejsze związki biochemiczne obecne w miodzie, odpowiedzialne za jego korzystny wpływ na zdrowie, to:

  • witaminy E, K, A, B2, B5, B6 i C
  • oraz związki fenolowe,
  • flawonoidy
  • i kwasy tłuszczowe.

Dzięki polifenolom i kwasom fenolowym miód ma właściwości przeciwutleniające, czyli może zmniejszać ryzyko lub łagodzić efekty chorób o charakterze zapalnym (choroby kardiologiczne, zaburzenia neurologiczne związane z wiekiem, nowotwory). Zawartość tych związków zależy od rodzaju miodu, np. kemferol znajdziemy w miodzie z rozmarynu, a kwercetynę – w miodzie słonecznikowym.

Miód ma również silne działanie antymikrobiotyczne, a zwłaszcza antybakteryjne – wykazano, że zwalcza on bakterie zarówno gram-dodatnie, jak i gram-ujemne. Ta właściwość znajduje zastosowanie w zwalczaniu kaszlu, zwłaszcza u dzieci. Dane naukowe potwierdzają działanie przeciwkaszlowe miodu, który w dodatku, w odróżnieniu od leków na kaszel, nie powoduje senności i generalnie ma świetny profil bezpieczeństwa. W badaniu z udziałem 300 dzieci – w wieku od jednego do pięciu lat – z infekcją górnych dróg oddechowych jedna dawka trzech rodzajów miodu wykazała znacząco większą poprawę niż placebo.

Miód stosowany jest również do przyspieszania gojenia się ran, zwłaszcza po oparzeniach. Działa on na takie rodzaje ran, przy których inne metody są nieskuteczne. Pomaga m.in. po przeszczepach skóry, gdzie jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne powodują zmniejszenie ryzyka infekcji, redukują ból i skracają pobyt w szpitalu.

Pojawiają się dowody sugerujące, że miód może mieć właściwości antynowotworowe, a to dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, regulacji białka p53 (proteiny wywołującej odpowiedź na sygnał stresowy poprzez zatrzymywanie wzrostu komórek, powodowanie ich starzenia się lub apoptozy), zatrzymywanie cyklu komórkowego, aktywność antymutagenną i modulację estrogenu. Odgrywać rolę mogą tutaj również właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące miodu oraz jego wpływ na cyklooksygenazę 2 i czynnik martwicy nowotworów. Miód może również nasilać działanie leków chemoterapeutycznych, takich jak 5-fluorouracyl czy paklitaksel.

Warto włączyć ten produkt spożywczy do diety, choć należy pamiętać o umiarze, zwłaszcza jeśli mamy cukrzycę lub inną chorobę metaboliczną.

Bibliografia
  • www.news-medical.net
Udostępnij
Więcej z tagiem
UK Logo